
Verschijnt 5 oktober
Kinderen van de Staat. Jeugdzorg in ademnood
De jeugdzorg in Nederland verkeert in ademnood: Er zijn wachtlijsten voor ongeveer alle soorten van jeugdzorg; hulp bij opvoedproblemen, bij autisme, therapie bij psychiatrische aandoeningen en hulp bij onveilige gezinnen. Nederland is Europees kampioen uit huis plaatsen, omdat de problemen te laat of te ontoereikend worden aangepakt. Jaarlijks worden er zo’n 46.000 kinderen uit huis geplaatst en zitten er tot 3.000 kinderen gevangen in een gesloten instelling, de JeugdzorgPlus. Kinderen die uit huis zijn geplaatst worden Kinderen van de Staat, maar toezicht van de staat ontbreekt. Er is geweld en agressie. Met regelmaat een zelfdoding. Kinderen belanden onder het mom van veiligheid, veelvuldig in de (verboden) isoleercel. Naakt met alleen een mensonterende ‘scheurjurk’ aan.
Na de overheveling van de jeugdzorg naar gemeenten kopen onwetende wethouders in bij de grote commerciële organisaties. Een miljard euro gaat op aan schuiven met papier. Gemotiveerde medewerkers op de vloer raken overwerkt. Omzet, concurrentie en ondoorzichtige financiële structuren gaan ten koste van de echte jeugdzorg. Kinderen van de Staat beschrijft hoe kinderen in de jeugdzorg nog meer worden getraumatiseerd. Door onthullend journalistiek speurwerk wordt dit gehele traject hoofdstuk voor hoofdstuk belicht, doorgezet ondanks juridische dreigementen. Een must voor de politiek, zorgmedewerkers, ouders en de jongeren zelf.
Hélène van Beek, auteur
Hélène van Beek (1964) is onderzoeksjournalist. Zij werkt(e) onder meer voor dagblad Trouw en voor Zembla en ‘Witteman Ontdekt’ (VARA-tv). Van 2010 tot op heden maakte zij reportages voor Argos (onderzoeksjournalistiek VPRO-radio). Daarvoor was zij achttien jaar verslaggever voor dagblad De Gelderlander. Van Beek studeerde nieuwste geschiedenis en persgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze volgde daarna de postdoctorale opleiding journalistiek voor academici. Hélène van Beek is lid van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).
Judith de Leeuw, als straatartiest opererend onder de naam JDL Street Art, is de maker van het kolossale kunstwerk op canvas in Heerlen. Zelf was ze slachtoffer van een falende jeugdzorg in geprivatiseerde gevangenisachtige tehuizen. Het kunstwerk dat Judith voor Kinderen van de Staat maakte, een gepijnigde jonge vrouw op een doek van 5,5 bij 8,5 meter, werd in New York bekroond; het is uitgeroepen tot een van de tien meest kunstzinnige street art-werken ter wereld.
Het kunstwerk visualiseert het idee van gevangenschap, nauwelijks in staat te bewegen of te ademen. Het onderwerp is gevangen in een bevroren staat, bevroren emoties als gevolg van een onderdrukkend en onverschillig systeem. Het is een parallel met de staat van gevangenschap waarbij alle hoop is verdwenen, laag voor laag afgesneden in de loop van vele harde jaren. Door haar persoonlijke verhaal te vertellen, en door dit kunstwerk te maken, levert Judith haar aandeel in de strijd tegen het onrecht van het opsluiten van onschuldige jongeren; voor de Kinderen van de Staat.
Judith de Leeuw is 23 jaar en internationaal doorgebroken als JDL Street Art. Geholpen door de beweging Getting Up maakte ze dit kunstwerk. In 2013 kon ze beginnen aan een Design & Art-opleiding, in 2015 kreeg ze haar eerste opdracht en kon ze afstuderen in 2016. In datzelfde jaar maakte ze een muurschildering van Amy Winehouse in Amsterdam, die virtueel de wereld rond ging. Haar projecten brachten haar wereldwijd rond de aardbol, van Europa tot Azië. Realistische afbeeldingen op grote gebouwen zijn voor haar een bron van motivatie en vormen een artistiek kenmerk van haar werk.
Zie voor haar werk:
https://streetartunitedstates.com/jdl-in-amsterdam/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=5-MW2lgrtyI&feature=emb_logo
Lees ook meer over het boek op: www.nobelboeken.com
HELP-ADRESSEN
Als uitgever van Kinderen van de Staat, wenden lezers zich soms tot ons of tot de auteur om hulp. Omdat we geen helpdesk zijn of hebben, verwijzen we graag door naar een aantal gespecialiseerde organisaties. Om u op weg te helpen bij het vinden van passende hulp, vindt u hieronder instanties tot welke u zich kunt wenden.
Heeft u hulp nodig bij uw jeugdzorg probleem, neemt u dan contact op met
1- Een advocaat die is aangesloten bij de VNJA https://vnja.nl/
2- Ouders met jeugdzorg agroenen@gmail.com
3- Stichting KOG
+31 23 532 12 23
https://www.stichtingkog.info/
SOS Jeugdzorg
(06) 20 69 69 14
https://www.sosjeugdzorg.nl/actueel/sos-blog/tag/waarheidsvinding
Heeft u een een Veilig Thuis melding als gevolg van het ontbreken van passend onderwijs, neemt u dan contact op met de Advieslijn van
Oudervereniging Balans
(030) 225 50 50