Vertaalproject: Boekhouders van de Holocaust. Nederlandse ambtenaren en de collaboratie

 
‘De ambtenaren waren boekhouders van de Holocaust en ze hielden hun boeken pijnlijk nauwkeurig bij. De verliespost waren de anderen. Dat was het brandoffer – de letterlijke vertaling van ‘Holocaust’ – van de Joden.’

Vertaalproject

Er wordt gewerkt aan een vertaling van dit boek in het Engels. Buitenlandse literatuur over de Nederlandse Holocaust is nog (te) schaars. Het is belangrijk om een compleet beeld van de Nederlandse Holocaust internationaal in de Holocaust-literatuur kaart te brengen. Een vertaling van het boek van 730 pagina’s kost ongeveer een bedrag van € 10.000,- Als dit bedrag binnen is kan er een aanvang met vertalen worden gemaakt. Een tweede stap van redactie en correctie zal ongeveer € 5.000,- kosten. Afhankelijk van het feit of er en buitenlandse uitgever gevonden kan worden, kan er dan in ieder geval een digitale uitgave als e-Boek worden uitgebracht die toegang mogelijk maakt tot de internationaleHolocaust-literatuur 

Stichting Nobel (culturele anbi) werft fondsen om dit project mogelijk te maken. Als u wilt bijdragen zie dan de pagina ‘contact’ of mail ons voor meer informatie.

Rob Bakker (1949) werkte zijn doctoraalscriptie uit 2011 met de gelijknamige titel uit tot een uiterst leesbaar boek van 730 pagina’s. Het boek volgt het gehele ambtelijke traject van de Jodenvervolging in Nederland: vanaf de eerste belofte van de secretarissen-generaal aan Rijkscommissaris Seyss-Inquart, ‘Loyalster Zusammenarbeit’ op 29 mei, tot de allerlaatste registratie uit het bevolkingsregister van de Westerbork: ‘Afgevoerd‘. 

Met name de laatste twintig jaar verschenen steeds meer onderzoeken naar de expliciete Nederlandse rol in de Jodenvervolging en dan gaat het niet meer om ‘goed of fout’, maar om het gehele specifiek Nederlandse handelen. Dat definieer ik in navolging van de internationale literatuur als collaboratie. Wat betreft de ambtenaren: een uiterst precieze uitwerking van de Duitse verordeningen, een vlekkeloze papieren begeleiding en de daadwerkelijke uitvoering.

Ongekend onrecht

Het anti-Joodse beleid werd na de oorlog voortgezet, het economische landsbelang ging voor de rechten van de Joden. In het boek omschreven als een naoorlogs ‘juridisch getto’. Het ongekende onrecht van de Holocaust duurde tot dit jaar met de excuses voor het handelen van de overheid 1940-1945 door de minister-president in januari 2020 en deels met de verontschuldiging van de koning op 4 mei voor het (niet)handelen van zijn overgrootmoeder, koningin Wilhelmina. Daarmee is het onrecht nog niet hersteld: nu pas beginnen de gemeenten, 450 van de 1050 gemeenten hadden Joodse inwoners, hun eigen bedenkelijke verleden langzaam en aarzelend te onderzoeken: de afgenomen huizen en bezittingen, het lokale onrecht dat nooit erkend en vergoed is.

Wat anderen schreven

NIW: ‘Niet eerder is dit handelen integraal en samenhangend gepresenteerd. Bakker heeft de collaboratie zorgvuldig gedocumenteerd, om antwoord te kunnen geven op de vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren? En daarbij: hoe moet herhaling voorkomen kunnen worden?’

Binnenlands Bestuur, het vakblad voor de ambtenaren: ‘Inktzwart boek over ambtenarij in WO II. Weinig licht in het duister. De hele Trias Politica zakt door het ijs. Het ijzingwekkende boek over Nederlandse ambtenaren tijdens en na de Tweede Werelddoorlog.’

Nederlands Dagblad: ‘Beschrijft en analyseert de rol van de Nederlandse ambtenaren bij de Jodenvervolging. Grondig en breed, helder en systematisch. Het is een standaardwerk.’

Gooi- en Eemlander (NH Dagblad, Leidsch Dagblad) ‘Ambtenarij bouwde papieren Jodenkamp’.

Salo Muller: ‘Dank. Jouw boek was/is geweldig. Veel geleerd.’

Bob van Pareren, lid Eerste Kamer: ‘Indrukwekkend en openbarend.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: